Wat zijn Canal Cleanups?

Stichting Duurzame Innovatie organiseert samen met Recycle Valley deze Nederlandse Canal Cleanups. In de afgelopen honderden jaren heeft Nederland zich suf gegraven aan kanalen en zo kan je vandaag de dag van Den Helder naar Maastricht via de kanalen. 

Maar wie houdt het schoon? Dat doen wij … met u!

Deze kleine 300 km lange uitdaging hebben we opgeknipt in stukjes van ongeveer 3 kilometer. Klein genoeg om het leuk en persoonlijk te houden! Zo ruimen per traject tientallen vrijwilligers “hun” stukje op. Een kleine bijdrage leveren aan iets groots, dat is het succesfactor van deze Cleanup. Naast dat kanalen / gekanaliseerde riviertjes door verstedelijkt gebied gaan appelleren we ook aan wandelaars op de jaagpaden en waterrecreanten, kortom het bereik is groot. 

Waterschappen, provincies en gemeentes willen zich steeds duidelijker profileren als betrokken organisaties die midden in de samenleving staan. Deze Cleanup helpt hun daarbij. Met hun als partner en kennishouder van schoon water maakt dat het organisatie deel achter deze grote Cleanup professioneel geregeld kan worden.

Na het succes van Den Helder naar Maastricht, zijn we nu ook bezig met de oost-west route van de Duinen naar Duitsland!

Waarom doen we dit?

Jaarlijks komt meer dan 50 miljoen kilo zwerfafval in de natuur terecht. Dat is geen mooi gezicht, en niet goed voor de levende wezens in de natuur. Daarom kan ook de natuur wel eens een goede schoonmaak gebruiken. In samenwerking met Recycle Valley werken we ook dit jaar verder aan ons streven naar een schone waterweg van Den Helder tot Maastricht.

Sustainable Development Goals
Deze actie draagt bij aan diverse Sustainable Development Goals (SDG’s). Dit zijn 17 doelen die de wereld een betere plek willen maken voor 2030 en takelen uitdagingen zoals armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Met deze opruimactie dragen we bij aan de volgende SDG’s:

SDG 6: Schoon water en sanitair

SDG 14: Leven in het water

SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie

SDG 17: Partnerships om dit mogelijk te maken

Ik wil mee doen! Wat kan ik doen?

Wat ontzettend leuk dat je mee wilt doen! Je hebt twee opties:

1. Word teamleider
Een team per traject is vaak tussen 5-10 personen. Elk team heeft een aanvoerder. Als aanvoerder meld jij jouw team aan! Wij zorgen dat jij de juiste informatie hebt op de dag zelf en linken jou met losse aanmeldingen die we mogelijk binnen krijgen. Jij enthousiasmeert jouw team op de route en de weegt het aantal kilo’s dat jullie als team samen rapen. Mede dankzij jou verloopt de dag soepel!

2. Word ZAP-er
Als zwerfafvalpakker (ZAP-er) ben jij essentieel voor de actie. Zonder jou zou het afval blijven liggen. Je kunt je opgeven op een traject met of zonder een team. Als je nog geen mede zappers hebt gevonden, dan brengen wij jou in contact met anderen in het team op jouw voorkeurstraject.

Doe mee als bedrijf of organisatie!

Meedoen aan een van de Cleanups is een mooie gelegenheid om als bedrijf te laten zien dat jullie mee strijden tegen vervuiling door zwerfafval! Schrijf één of meerdere teams in op een traject langs het kanaal. Materialen en de route ontvangen jullie van ons!

Kunt u niet op de datum zelf meedoen, maar wilt u liever op een doordeweekse dag aansluiten met uw bedrijf, neem ook dan contact met ons op via info@duurzameinnovatie.eu. Dan kijken we samen naar u naar een geschikte mogelijkheid!

Kalender 2024

Voor 2024 staan de volgende Cleanups op de planning:

25 mei 2024: de Vecht & Kromme Rijn – tussen Muiden en Wijk bij Duurstede

22 juni 2024: Noordhollandsch kanaal – tussen Den Helder en Amsterdam

27 juli 2024: Leidsche en Oude Rijn – tussen Utrecht en Bodegraven

24 augustus 2024: ’t IJ en Noordzeekanaal – tussen Amsterdam en IJmuiden

21 september 2024: Julianakanaal – tussen Maasbracht en Maastricht

9 november 2024: Aa rivier – tussen Den Bosch en Helmond

Hou ook onze socials in de gaten voor meer Cleanups en updates!

Resultaten 2023

Dit zijn partners van de Canal Cleanup: